Vegansk jordgubbstårta med hårdvispad grädde
 
Efter midsommar träffade jag några av mina bästisar, eftersom det var dagen innan eid vi sist sågs fick vi ta ikapp fikat rejält denna gång. Hur gör man en riktigt bra vegansk jordgubbstårta? Grädden är ju så himla krångligt och blir aldrig riktigt fast. Många tipsar om en skvätt citron i Alpro sojagrädden, men den blir aldrig riktigt fast ändå tycker jag. 
 
Dags att exprimentera då! Alpro sojagrädde är uteslutet. På våffeldagen testade jag den nya grädden från Aito Oat for whipping, den funkade mycket bättre än Alpro men blev inte riktigt sådär fast hårdvispad som vanlig grädde kan bli. Men, den var hitills bäst i test från alla jag provat, så den fick följa med hem från affären denna gång med.
 
Nåväl, fram till hur det faktiskt gick att få en vegansk grädde hårdvispad. Aito-grädden, en skvätt vaniljsocker och färsk citronsaft, wow! Den blev fast direkt! För att få den hårdvispad vispade jag med elvisp max 5min, verkligen wow. 
 
Vegansk jordgubbstårta med hårdvispad grädde
Jordgubbar
3 lager sockerkaka-tårtbotten
1 paket Aito Oat for Whipping
1 paket Oatly vaniljsås
Drottningsylt
Majsstärkelse
Vaniljsocker
Färsk citronsaft
 
Gör såhåhär:
Lägg rejält med drottningsylt på första lagret av tårtbotten, absolut inte snåla.
Lägg nästa botten över lagret med drottningsylt, detta lager ska få rejält med vaniljkräm. För att enkelt göra vaniljkräm, häll upp Oatly vaniljsås i en bunke, tillsätt majssträkelse och el-vispa! Detta gör såsen tjockare och mer krämig. Smeta ut över tårtbotten!
 
Då var det dags för det sista lagret! Lägg på det sista lagret av sockerkaka, börja sedan klä in tårtan med vispgrädde. För att då den hårdvispad, häll upp all grädde i en bunke, släng i en skvätt vaniljsocker och färsk citronsaft från en halv citron. Använd en elvisp, vispa tills den är tillräckligt hård, som vanlig hårdvispad grädde. Klä sedan in tårtan med massa grädde och tillsätt jordgrubbarna! Låt tårtan sedan stå och dra sig i kylen.
 
Vill du dekorera din jordgubbstårta lite extra, tveka inte att ha citronmeliss och riven mörk choklad på toppen! Även blåbär blir extra mumsigt.