Vegansk čevapi och lepinja
 
Häromdagen tog jag mig i kragen och gjorde efterlängtad vegansk čevapi, vilket jag har haft cravings över sedan sist i Belgrad. Dagen i ära passade jag även på att baka eget bröd! 
 
Mitt veganska recept på čevapi är ett försök att efterlikna riktig čevapi - köttfärskorvar, som serveras med ajvar, kajmak, rå lök och andra goa grönsaker i lepinja/pita. Eftersom det inte är kött i dessa skippade jag bikarbonat och sånt som är till för köttet, vilket är i vanliga. Resultatet, wow, jag tycker att min čevapi blev ASGOD! Därav ska jag nu dela med mig av mitt recept. Obs - eftersom jag sällan mäter volymer i min matlagning är det mesta ögonmått eller känsla.
 
Vegansk čevapi (många)
1 påse 850g Anamma formbar färs
2 gula lökar
Vitlök
Paprikakrydda
Svartpeppar
Massa vegeta 
En skvätt vatten
 
Gör såhär:
Börja med att tina färsen någon timme innan, jag hällde ut den i en stor bakform. 
Hacka eller riv lökarna, släng behållaren med färs tillsammans med de andra ingridienserna samt en skvätt vatten och blanda. Forma små korvar i ungefär samma storlek som en grov tumme. 
 
Servera med i lepinja med ajvar, grönsaker, någon krämig veganskt sås (creme fraiche, turkisk yoghurt), alt gör egen kajmak.
 
Lepinja
5dl ljummet vatten
30g färsk jäst eller 3 tsk torrjäst
ca 10-11dl vetemjöl
1/2 dl olja
ca 2 tsk salt
1 msk socker
 
Gör såhär:
Lös upp jästen i en bunke tillsammans med socker och ljummet vatten, tillsätt oljan och blanda ihop. Därefter blanda ihop mjölet och saltet. Gör dig redo för att knåda! Eftersom jag inte har en bakmaskin blev detta ett träningspass i sig, jag knådade degen i ca 20min för hand. Degen ska vara lite kladdig men smidig! Dags för degen att jäsa, mjöla den lite och täck med en plastpåse eller folie, låt den jäsa i ca 1-1,5h i rumstemp eller i kylskåp över natten.
 
Mjöla bänken och ta ut degen, dela den i 8 bitar och forma bitarna till bollar - låt dem vila under en bakduk i 30min. Tryck ut degbollen på den mjölade bänken med händerna, brödet ska vara ca 0,5cm tjockt. Lägg bröden på bakplåtspapper, skär ett lätt rutigt mönster på brödets ovansida. Låt bröden vila under bakduk yttligare ca 30min. 
 
Grädda bröden i ugnen på 225°, i ca 12-15min. Ta ut bröden och låt svalna under en bakduk.