#MeToo - och sen då?
Ett år har gått sedan idag skapade Alyssa Milano den virala hashtagen, #MeToo. Kunde vi gissa då hur stor och viktig hashtagen kom att bli? Skulle den lösa alla problem? Mycket har hänt under ett år. I princip alla kvinnor jag känner har använt den hashtagen, den har tagits upp i samtal, i massmedia, på sociala medier, på jobbet, i personalrummet. Numera har Sverige en samtyckeslag, vilket är ett stort steg.

Jag har under detta år följt en stor mediaprofil och hennes resa, nämligen Cissi Wallin. Hon tog steget och anmälde sin våldtäktsman, och senare berättade hans namn, också en stor mediaprofil, Fredrik Virtanen. I våras släpptes ett avsnitt av Uppdrag Granskning, om #MeToo och Virtanen, vilket kan ha varit bland det värsta jag sett. Cissi smutskastas som boven, Virtanen gråter och tycker synd om sig själv, vilket även är UG’s vinkel på programmet. Det är synd om Virtanen, Cissi är elak som vågar berätta om våldtäkten. Nyligen publicerade även Virtanen en artikel med rubriken ”Hur länge ska jag straffas?”, ni läste rätt, han ifrågasätter hur länge han ska ”straffas”, dvs få hat osv. Det Virtanen gjort mot Cissi (och flera andra kvinnor som kommit ut efter detta om vad han gjort mot dem), är något hon (och de andra kvinnorna) kommer få leva med resten av sitt liv. När man tar sig friheten att utsätta andra individer mot sin vilja, då bör man inte få leva lyckligt efter det. Virtanen, du förtjänar att känna samma skräck och hemska känslor som dina offer, men du kommer aldrig känna samma som dem för än det händer dig själv.

 Vem är förövaren? I fallet med Cissi Wallin är det Fredrik Virtanen. Förövaren är oftast en man, en man vi känner i vår närhet. Kanske kollegan, kompisen, en bekant, ett haff, eller t.o.m. ens partner, vem som helst. Det är sällan den stereotypiska mannen som hoppar fram från en buske i mörkret. Utan oftast någon en har någon slags relation till. 

Vad har #MeToo bidragit till i vår vardag? Sexuella trakasserier och sexualbrott har uppmärksammats enormt, vi pratar om det mycket mer än innan. Vi pratar om det på jobbet, i skolan, på fritiden. Vilket är ett riktigt stort steg, att våga prata om det. #MeToo fortsätter fortfarande, det är inget som runnit ut i sanden. Kampen mot sexuella trakasserier och sexualbrott kommer fortsätta, varje dag är en kamp.

Edit: Tarana Burke är alltså grundaren av #MeToo, Alyssa's tweet skapades för ett år sedan idag. Länk till en svensk artikel, tarana-burke-metoo